top of page

Analyse van Nederlands Olijfolie Instituut


We zijn ongelooflijk trots dat we 78 van de 100 punten hebben behaald voor onze Oranje/Dutch Blend en daarmee de zilveren status hebben gekregen van het Nederlands Olijfolie Instituut.


Wat betekent dit?

Vorig jaar kondigde mijn goede vriendin en collega-sommelier Wilma van Grinsven-Padberg de start aan van een officieel proefpanel in Nederland. Geweldig nieuws, want de kwaliteit en het volume van de consumptie in Nederland laat ruimte voor verbetering.


Vanwege de wet in Portugal krijgen wij onze officiële technische analyse altijd bij LET ISA Lissabon. Zij doen alle officiële tests die nodig zijn om olijfolie op de markt te brengen en te kwalificeren. Voor een kleine boer zijn deze kosten enorm, want je betaalt niet per volume, maar je betaalt per sample/batch, al is het maar 100 liter. Zonder deze tests mag je je olijfolie NIET verkopen. En er zijn nog veel meer toepasselijke wetten waaraan we helaas veel kleine producenten niet aan zien voldoen.


Dus wat moeten we elk jaar testen?

Om de (extra) vergine kwaliteit te bepalen, controleren we de Fysisch/Chemische parameters: Zuurgraad, Peroxidewaarden, K232,K270, Delta K, Was(Wax) en Alkylesters.

Plus: Een organoleptische analyse, wat simpelweg betekent: een reuk- en smaaktest uitgevoerd door een officieel proefpanel. Iedereen die u vertelt dat olijfolie extra vierge is omdat de zuurgraad minder dan 0,8 is, is niet goed opgeleid en zal waarschijnlijk extra vergine maar vergine olijfolie aan u verkopen...



Dus het resultaat?

We krijgen wat meer details in de aantekeningen van het panel, zoals ook bij wedstrijden. Wat ons opviel is iets minder balans in de afdronk, zeer terecht want wij maken onze Oranje blend met en oog op onze consument en vermijden te veel bittere afdronk in onze medium blend. De blend is dus gemaakt met aromatische en pittige tonen afkomstig van Cordovil en Cobrancosa, en we hebben hem verzacht met Galega en een frisse, aromatische neus van Verdeal gegeven.

En, zoals u kunt zien, is dit precies het resultaat:

Dus, naar mijn mening zijn een brons, zilver en goud allemaal uitstekend, alleen zullen het brons en zilver iets minder evenwichtig zijn dan een goud. Daarom is het even belangrijk om ze te kopen in plaats van altijd alleen de met goud bekroonde olijfolie te kiezen. Een olijfolie is immers een natuurlijk, vers sap en elk jaar doen wij als producenten gewoon ons best om de smaken zo goed mogelijk te pakken en bewaren.


Enkele basisregels voor culinair gebruik?

Delicate olijfolie voor delicate gerechten zoals zachte/verse kaas, witte vis, bonen en cake bakken;

Medium intense olijfolie voor uw dagelijkse gerechten zoals soepen, pasta, salades, kip en zeevruchten;

Intense olijfolie voor intense smaken en kooktechnieken zoals gezouten bacalhau, oude kaas, gegrilde groenten en vlees. We hebben een aantal goede tips op onze productpresentatie pagina.


We zijn ongelooflijk trots dat het Nederlandse panel goed werk heeft geleverd en in lijn is met de andere geaccrediteerde laboratoria. En dit instituut kan ons als producent helpen met onze blend- en kwaliteits beslissingen en hopelijk ook de Nederlandse consument bewijzen dat we olijfolie van uitstekende kwaliteit te bieden hebben!


bottom of page